Futboldetaula.cat

On trobo material?

Tot i que fa uns anys l’únic fabricant de material era la marca Subbuteo, actualment existeixen diverses opcions per adquirir material de joc. Això sí, algunes són més bàsiques -i econòmiques-, i d’altres estan orientades a competició i són més cares.

Per poder jugar necessites un camp, dues porteries, dos equips i una pilota. Existeix un pack complert de Subbuteo inicial que es pot trobar a botigues de joguines o per internet. Es tracta d’una manera fàcil i econòmica de començar.

Tot i això el material d’aquests sets és molt bàsic pel que ni la qualitat ni els acabats són massa acurats. Pot ser una bona opció per als més petits però si el que vols és jugar amb més gent o inclús anar a algun campionat, necessitaràs material de més qualitat.

Un pas més enllà

Existeixen algunes webs multi-marca que barregen material de competició i material de la marca Subbuteo. La majoria són de venta només on-line, només Subbuteo Lab té una botiga física a Italia. Cal que tinguis en compte que quan comences a comprar material professional, els artícles es venen per separat: camp, porteries, bases, figures, porters i pilotes.

Una opció pels que ús volgueu iniciar al món de la competició és el pack d’iniciació al futbol de taula de competició que tenen a Astrobase.  Per un preu força ajustat inclou dos equips amb bases de prou qualitat per començar a competir. Cal tenir en compte que només incorpora un porter, pel que caldrà agafar-ne un altre si el que es vol és aprofitar el pack per dos jugadors.

A continuació pots trobar algunes de les botigues on-line de material de futbol de taula de competició i de Subbuteo.

T'ajudem a triar?

Tot el material que hi ha té les seves característiques i les seves prestacions. La majoria van bé, però igual que quan jugues a tenis no totes les superfícies de joc són iguals ni totes les raquetes tenen les mateixes prestacions, aquí tampoc. A continuació t’expliquem algunes característiques del material per ajudar-te a triar.

El camp

El camp és un dels materials que més diferent és en relació al que es pot comprar a una botiga de joguines. Els camps amb els que es competeix no són de tela. Antigament hi havia els Astropitch fabricats per Subbuteo però ja no es fabriquen, com a molt es poden trobar de segona mà per internet. Existeixen però fabricants que disposen d’un material de competició.

Els camps que actualment es poden comprar i que s’utilitzen a les competicions oficials són els fabricats per Astrobase o Extremeworks. Els preus són força similars però les característiques no. A continuació t’expliquem les característiques dels quatre principals camps que pots trobar.

Fabricat per Astrobase i molt usat a Itàlia. L’avantatge d’aquest camp és que es pot col·locar sense enganxar i garanteix una superfície perfecte. L’inconvenient és que en llocs humits el camp es relanteix molt. Es pot convertir en una superfície força lenta.

Fabricat també per Astrobase és similar a l’anterior pel que fa als avantatges. La principal diferència és que aquest és més ràpid que el Pro. L’inconvenient segueix sent el mateix tot i que de manera menys marcada que en l’anterior model.

Fabricat per Extremeworks aquest és un altre dels camps més usats en l’actualitat arreu del món. Grecia, EUA, Austràlia, Asia, … El principal avantatge és que és un camp molt ràpid que et garanteix que les figures llisquin bé independentment del clima. L’inconvenient és que és força prim i és necessari que l’enganxis a una superfície ferma (taula).

Aquest camp fabricat per Subbuteo va ser el primer camp professional que hi va haver. Sens dubte és el millor terreny de joc que s’ha fabricat mai. L’avantatge és que garanteix que jugadors i pilota es desplacin perfectament. Actualment es competeix en aquestes superfícies a seus clàssiques: Alguns llocs d’Espanya, França, Bèlgica… L’inconvenient és que ja no es fabrica pel que només es pot comprar de segona mà i a preus elevats.

Les porteries

Igual que el camp, les porteries que pots trobar de la marca Subbuteo no són les que s’utilitzen en les competicions oficials del circuit nacional i internacional. Les porteries oficials són metíliques i no de plàstic. A més, van collades a la taula de manera que no es puguin moure. 

Els porters

Els porters són un altre element important del joc que no té res a veure amb el material de Subbuteo que pots trobar en una botiga. Són més llargs (per poder usar en porteries metàl·liques) i més grossos.

Els models van variant i cal estar al cas de les polítiques sobre material i les noves homologacions de la Federació internacional

Cat 3

El model Cat 3 fabricat per MySubbuteo és un dels més usats. 

N’hi ha d’altres que es poden comprar en línea, com el model fine de Subbuteo Victoria o el model d’Astrobase.

Les bases

Sense cap mena de dubte aquesta és la part més complexa i més personalitzada. Igual que amb les bambes, cadascú utilitza les que millor s’adapten a la seva manera de jugar.

Cal tenir en compte que en la majoria de casos les bases es venen per separat de les figures, pel que la majoria de cops cal comprar els equips (figures) a part.

Com que no podem fer una valoració de totes les opcions de bases que hi ha al mercat, simplement ús farem un resum dels principals fabricants i dels aspectes a tenir en compte quan trieu unes bases.

Astrobase és un dels fabricants més importants de bases. Entre totes les que té (més professionals o més per jugar amb els nens) podem diferenciar dos grans models:

  • Monobase, bibase, i tribase. Es tracta d’un conjunt de bases professionals amb diverses característiques sobre el material. Els models C3 permeten un major control de la pilota mentre que els models C5 , C6 o C8, desplacen més la pilota però ajuden a xutar millor o a fer desplaçaments més llargs.
  • CC2. Són models monobase que permeten un control molt alt de la pilota. Es tracta de bases que desplacen poc, ideals per joc ràpid i xut en moviment.
  •  

Tribase

Un dels fabricants més antics que hi ha, dels primers a treure bases professionals als anys noaranta. En aquest cas també disposa de models monolítics, bibase o tribase.

Fabriquen en diversos materials com el pvc o plexiglas i segueixen numeracions similars a les d’Astrobase: C3 són aquelles que millor control permeten tenint un angle més obert i més baix; mentre que les C5 o inclús C8 són les que més desplacen la pilota i permeten un joc més llarg.

profibase

Aquest fabricant disposa d’un model original en diferents colors. Posteriorment ha anat fabricant variacions d’aquesta base amb el Pro EVO1, Pro EVO2 i Pro EVO 3. Les de numeració més baixa tenen l’angle més obert i les de numeració més alta, més tancat. Si prenem com a referent les bases descrites anteriorment, podríem dir que es tracta de bases que permeten un control de la pilota similar a les CC2 però amb una mica més de desplaçament.

extremeworks

Tcha four és un fabricant que ven directament a través de la seva pàgina de Facebook. Fabriquen un model interessant que són les Arrow 2.o, unes bases que, a diferència de la resta de models, tenen una arandela grossa que ocupa tota la superfície exterior de la base quen, en la majoria de models, l’arandela és petita i se situa al centre.

Tcha four arrow 2.0

A continuació et fem un breu anàlisi d’algunes de les bases que pots trobar segons la nostra visió. Quan el valor és cinc vol dir que és molt fàcil fer-ho bé. Com més baix és el número més complicat és.

Els tres aspectes que comparem són:

  • -> El control de la pilota: Ens referim al fet de fer un toc i que, quan la base toca la pilota, aquesta es desplaci més o menys. Si la pilota es desplaça poc vol dir és és fàcil controlar-la. Aquesta mena de bases van bé per jugar ràpid i en curt.
  • -> El desplaçament de la pilota: Ens referim a poder fer un toc llarg que et permeti desplaçar la pilota d’un costat a l’altre del camp. En aquest cas, et pot interessar si t’agrada jugar en llarg.
  • -> El xut a porta: Partint que totes les bases xuten bé, és cert que algunes faciliten el fet que la pilota s’aixequi fàcilment. Això permet fer xuts més parabòlics.
Translate »