Futboldetaula.cat

L’últim mundial de Subbuteo

L’any 1992 es va fundar la Federation International of Sports Table Football (FISTF), l’organització encarregada d’organitzar les competicions oficials de Futbol de Taula arreu del món. Fins aleshores era la marca Subbuteo qui s’encarregava de coordinar i regular el Futbol de Taula arreu del món, de fet, pràcticament ningú n’hi deia futbol de taula sinó que simplement era Subbuteo. A partir de la creació de la FISTF, la marca Subbuteo va deixar de ser l’únic fabricant de material i van aparèixer múltiples i noves opcions de camps, bases, porteries… També es van anar evolucionant les regles del joc, basades en les del Subbuteo original però adaptades al joc més modern i professionalitzat.

Bàsicament doncs el que va passar és que el futbol de taula ja no anava lligat necessàriament a una única marca comercial sinó que passava a ser una activitat (joc/esport) on cada jugador adoptava el material que millor s’adaptava a la seva manera de jugar. Alhora, les competicions tampoc les organitzava una marca comercial sinó que la finalitat era el joc, no el negoci.

Entre els negocis i el joc

Per posar-vos un exemple, abans del 1992 els mundials i els campionats europeus es feien cada dos anys alternant una competició i una altra, com al futbol. Per tant, cada quatre anys hi havia un mundial i cada quatre més un europeu. A més a més, la seu d’aquestes competicions es mirava de fer coincidir amb els mundials de futbol amb la finalitat de promocionar el joc. En aquest format de competició viatjaven dos jugadors de cada país -un per la competició senior i un per la competició júnior- acompanyats dels representants comercials de la marca Subbuteo al país.

Tot i que paral·lelament al circuit FISTF es segueixen organitzant competicions on únicament es pot jugar amb material Subbuteo, l’any 1990 va ser el darrer mundial global en aquest format. Es va disputar a Itàlia, la seu del mundial de futbol, i se’n va fer un reportatge emès per televisió. Avui en dia es pot trobar a Youtube i permet veure com era l’ambient d’una competició. Aquí el teniu:

Translate »